Over de Trolltunga

De Trolltunga, vertaalt de Trollentong, is gelegen vlakbij de plaats Tyssedal in Noorwegen. Het is één van de meest indrukwekkende kliffen van het land. Tegelijkertijd ook één van de meest gefotografeerde punten in het land.

Noorwegen is het land van de trollen, de op een tong lijkende uitstekende rotsformatie is daarom ook ‘De tong van de troll’ genoemd. Het ligt zo’n 700 meter boven het meer Ringedalsvatnet en in totaal 1100 meter boven zeeniveau. De rotsformatie is alleen met een flinke wandeling te bereiken. De wandeling wordt wel aangemerkt als één van de meest spectaculaire wandelingen van het land, het is dus zeker een aanrader. Er zijn verschillende routes en afstanden naar de Trolltunga, de routes worden onderweg aangegeven met borden.
 

ReizenReizen

 

Zelfstandig of met een gids

Je kan zelfstandig naar de Trolltunga lopen, maar ook onder begeleiding van een gids. De beste periode om de wandeling te maken is in de maanden juni tot en met september. Dan is vaak de sneeuw gesmolten en is de tocht goed af te leggen.

De Noorse overheid raadt wandelaars aan om buiten het zomerseizoen de tocht alleen onder begeleiding van een gids af te leggen. Wandelingen onder begeleiding van een gids worden aangeboden door Trolltunga Active en Trolltunga Adventures. Beide organisaties bieden verschillende routes aan.
 

 

Kijk naar de weersverwachting

Omdat het weer in de Noorse bergen erg snel kan veranderen, is het belangrijk om van tevoren de weersverwachtingen te controleren. Zelfs dan kan het weer nog voor verrassingen zorgen.

Het wordt afgeraden om te gaan wandelen als er sterke wind, hevige regen of mist wordt verwacht. Het is dan minder veilig om de wandeltocht af te leggen. Jaarlijks moeten de hulpdiensten wandelaars op de route redden. Voor noodgevallen staan er onderweg safety cabins, deze zijn uitsluitend voor noodgevallen.
 

Je bent niet alleen

Het klinkt voor de hand liggend, maar je bent hoogstwaarschijnlijk niet alleen op de Trolltunga. Op internet zijn prachtige foto’s te vingen van een lege omgeving of waarbij een persoon in z’n eentje op de Trolltunga te zien is. De rotsformatie is echter wel één van de populairste van Noorwegen, dus de kans dat je alleen bent is niet heel groot. Bij goed weer zijn er veel wandelaars op de been, de Noorse autoriteiten vragen wandelaars daarom om het aantal foto’s op de Trolltunga beperkt te houden en rekening met elkaar te houden.
 

 

Kamperen

In Noorwegen is het toegestaan om in de natuur te kamperen, zo ook op de route naar de Trolltunga. Wel moet je rekening houden met een aantal zaken. Je kampeerplaats en toiletbezoeken moeten bergafwaarts van paden en op ruime afstand van beekjes zijn. Daarnaast zijn kampvuren verboden tussen 15 april en 15 september. Zorg daarnaast dat je genoeg warme kleding bij hebt, het kan ’s avonds en ’s nachts in de bergen flink afkoelen.
 

Parkeren

Er zijn drie parkeerplaatsen rondom de Trolltunga, vanaf hier starten de verschillende wandelroutes. Kijk van tevoren goed van welke parkeerplaats je gebruik gaat maken, want de routes naar de Trolltunga zijn erg verschillend.

P1 in Tyssedal
Er zijn 220 parkeerplekken en parkeren kost je ongeveer 30 euro per dag. Wel kan je gratis gebruik maken van een bus naar parkeerplaats P2 en P3. De route vanaf P1 naar de Trolltunga is in totaal zo’n 40 kilometer lang (heen en terug). Je wandeling duurt ongeveer 15 uur.

Deze parkeerplaats en beginpunt ligt direct aan de toeristische route Hardanger, je kan zo eenvoudig meerdere hoogtepunten van Noorwegen met elkaar combineren. Ook vlakbij ligt de beroemde waterval Latefossen, de waterval die direct onder de toeristische route Hardanger doorstroomt.

P2 in Skjeggedal
Het hoofdpad naar de Trolltunga is gelegen bij parkeerplaats P2. Het parkeerterrein biedt plaats aan 180 auto’s en kost omgerekend zo’n 50 euro per dag. De wandeling heen- en terug is vanaf hier ongeveer 28 kilometer en duurt in totaal 8 tot 12 uur. P2 is niet bereikbaar voor campers en kleine busjes.

P3 Mågelitopp
Bij parkeerplaats P3 zijn slechts 30 parkeerplaatsen, een dag parkeren kost hier dan ook ruim 60 euro. Vanaf hier gaat het ‘bovenste’ pad richting de Trolltunga. De wandeltocht heen en terug is ongeveer 20 kilometer en duurt 7 tot 10 uur.

Parkeerplaats P3 is gelegen op privéterrein en aan een privéweg. Het reserveren van een parkeerticket is dus nodig. Dit kan online of bij het kantoor in Skjeggedal.
 

Openbaar vervoer

Het is ook mogelijk om per openbaar vervoer naar het startpunt van de Trolltunga te gaan. Vanuit Odda rijden er tijdens het zomerseizoen (juni tot en met september) bussen tussen Odda en parkeerplaatsen P1 Tyssohallen en P2 Skjeggedal. De bussen stoppen onder andere bij de Odda Camping, het busstation, het busstation in Tyssedal en bij verschillende hotels. Een retour kost je ongeveer omgerekend 25 euro. Vanwege de wandeltijd rijden de bussen alleen in de ochtenduren en in de namiddag/’s avonds.

Er is tevens een bus tussen P2 Skjeggedal and P3 Mågelitopp. Deze kost ongeveer tussen de 7 en 13 euro, afhankelijk van de route en enkele reis of retour. Deze bussen rijden wel van ’s ochtends tot ’s avonds.