Wandelen naar de Trolltunga
Eén van de meest spectaculairste kliffen van Noorwegen is uitsluitend wandelend te bereiken. Het is een zogeheten ‘Expertroute’, het wordt ongeoefende wandelaars afgeraden om de wandeling te maken. Niet alleen is het een lange afstand, ook is het een flinke klim naar de Trolltunga. Eenmaal bij de Trolltunga moet je ook nog de hele wandeling naar het startpunt maken. Dit vraagt de nodige training. Er zijn drie verschillende wandelroutes naar de Trolltunga.
Wandelaars wordt aangeraden om de tocht in de zomerperiode van juni tot en met september af te leggen. Buiten dit seizoen worden wandelaars met klem aangeraden om de route alleen te wandelen onder begeleiding. Van half oktober tot half maart mag er helemaal niet gewandeld worden.Trolltunga Active en Trolltunga Adventures bieden wandeltochten onder leiding van een gids aan.
Zorg voor goede voorbereiding
Het is een flinke wandeling, het is dus belangrijk om je goed voor te bereiden. De Noorse autoriteiten raden wandelaars aan om een kaart, kompas, verbandtrommel, opgeladen mobiele telefoon, genoeg eten en drinken, droge (en warme!) kleding en hoofdlamp mee te nemen. Verder wordt aangeraden om wandelschoenen te dragen, onderweg loopt je namelijk onder andere door drasland, modder en water.
Weersomstandigheden
Het weer in de Noorse bergen kan snel omslaan. Zorg daarom dat je voor vertrek de weersverwachtingen bekijkt. Wandelen bij sterke wind, hevige regen of mist wordt afgeraden. Daarnaast moet je er rekening mee houden dat het in de bergen kouder is, dit is vooral belangrijk om rekening mee te houden als je onderweg wil overnachten.
Startmoment van wandeltocht
Vanwege de lange afstand en wandelduur is het aan te raden zo vroeg mogelijk op de dag te beginnen. Begin nooit later dan 10 uur ’s ochtends, zo raden de Noorse autoriteiten aan. Afhankelijk van de route, kan de wandeltocht namelijk 15 uur duren.
Wandeling vanaf P1 in Tyssedal
Vanaf parkeerplaats P1 gaat de langste route naar de Trolltunga, zowel qua afstand als duur. De wandelroute is dus echt voor de geoefende wandelaars. In totaal leg je een afstand van 40 kilometer af, dit is inclusief de terugwandeling. Naar schatting doe je 15 uur over de wandeling. Onderweg maak je een klim van 1040 meter.
Wandeling vanaf P2 in Skjeggedal
Vanaf parkeerterrein P2 start het hoofdpad. Wandelaars leggen vanaf hier een route van in totaal 28 kilometer af, waarbij er een beklimming van in totaal 800 meter wordt gemaakt. Wandelaars doen er 8 tot 12 uur over om de route af te leggen.
Let op: Campers en kleine busjes kunnen niet bij P2 komen, de weg is hier te smal voor. Mensen met een camper of klein busje zullen gebruik moeten maken van P1 of P3. Wel rijden er tussen de parkeerterreinen shuttlebussen.
Wandeling vanaf P3 Mågelitopp
Het aantal parkeerplaatsen bij P3 is het minste, tevens is parkeren hier het duurste. Wel is de wandelroute vanaf hier het kortste, duurt minder lang en is ‘eenvoudiger’. Toch blijft het een wandelroute voor geoefende wandelaar.
Vanaf P3 leg je in totaal een tocht af van 20 kilometer, hierbij maak je een klim van 320 meter. Wandelaars doen er 7 tot 10 uur over om de gehele route, inclusief terugreis, af te leggen.
Bij de Trolltunga
Onderweg en bij de Trolltunga ben je niet de enige persoon. Ondanks dat je op internet prachtige foto’s ziet zonder andere wandelaars, is de kans groot dat deze er bij jouw wandeltocht wel zijn. Wel is er voldoende ruimte en tijd om mooie foto’s te maken. Als je elkaar de ruimte geeft, kan ieder een mooie foto maken waarbij het lijkt dat er niemand anders is.
Bij de Trolltunga wil je natuurlijk genieten van het prachtige uitzicht. De Noorse autoriteiten waarschuwen wandelaars om niet te dicht bij de rand van de kliffen te komen, er moet altijd minimaal 2 meter afstand blijven.
Bereik met mobiele telefoon
De wandelroutes naar de Trolltunga gaan door de bergen waar geen mensen wonen. Niet overal is er dan ook bereik met mobiele telefoons. De Noorse provider Telenor heeft het bereik verbeterd en ervoor gezorgd dat op het grootste deel van de routes er inmiddels 4G-dekking is.
Noodnummers
Mocht er onverhoopt toch iets misgaan, is het handig om de noodnummers bij de hand te hebben. De Joint Rescue Coordination Centres (JRCC) voeren zoek- en reddingsoperaties in de bergen uit. Het telefoonnummer van de JRCC Zuid-Noorwegen is 51 51 70 00. De politie is te bereiken via 112 en de ambulancedienst via 113.